Táplálkozásunk fő hibái
Nagy mennyiségű táplálékfelvétel mellett mozgásszegény életet élünk. Az energiafelvétel és -leadás közti egyensúly megbomlik, ez pedig elhízáshoz vezet. A magyar konyha nem kifejezetten változatosságáról híres, inkább ízvilágáról és az ételek mennyiségéről.
Kalóriabevitelünk, zsír-, cukor- és sófogyasztásunk túlzott, emellett nem fogyasztunk elegendő halat, zöldséget, gyümölcsöt, melynek következménye, hogy hiányos a vitamin, az ásványi só, a nyomelem és a rost bevitele. A szervezet nagy mennyiségű táplálék fogyasztása mellett is hiányt szenved bizonyos alapvető anyagokból.
Felmérések szerint a lakosság jelentős része súlyfelesleggel és az abból adódó problémákkal küszködik. Szaporodik az ún. életmódbetegségek előfordulása, mint a cukorbetegség, szívbetegség, keringési problémák, agyvérzés, magas vérnyomás.
A túlsúlyos és elhízott emberek életminősége is rosszabb, mert a súlyfelesleg még betegség nélkül is megnehezíti a mindennapi életet.
Melyek azok a leggyakoribb betegségek és problémák, amelyeket az elhízás okoz vagy befolyásol?
- Szív- és érrendszeri betegségek (koszorúér-betegség, szívinfarktus)
- Magas vérnyomás
- Cukorbetegség (felnőttkori, 2-es típusú)
- Légzési elégtelenség
- Ízületi panaszok (hát-, térd- és bokafájás)
- Daganatok (elsősorban emésztőrendszeri)
- Fáradtság
- Izzadékonyság (és következményes bőrbetegségek)
- Horkolás, stb.
Milyen haszonnal jár 10%-os súlyvesztés?
• 20–30%-os csökkenés az obezitással összefüggő mortalitásban
• 30–40%-os csökkenés a diabetesszel összefüggő mortalitásban
• 40–50%-os csökkenés az obezitással összefüggő rákhalálozásban
• 10 Hgmm-es csökkenés a szisztolés és diasztolés vérnyomásban
• Több mint 50%-os csökkenés a diabetes kialakulásában
(Forrás: prof. dr. Császár Albert Obezitás – nincs megoldás? c. cikkéből, mely az Orvostovábbképző Szemle januári számában olvasható.)