Táplálkozásunk fő hibái

Nagy mennyiségű táplálékfelvétel mellett mozgásszegény életet élünk. Az energiafelvétel és -leadás közti egyensúly megbomlik, ez pedig elhízáshoz vezet. A magyar konyha nem kifejezetten változatosságáról híres, inkább ízvilágáról és az ételek mennyiségéről.

Kalóriabevitelünk, zsír-, cukor- és sófogyasztásunk túlzott,  emellett nem fogyasztunk elegendő halat, zöldséget, gyümölcsöt, melynek következménye, hogy hiányos a vitamin, az ásványi só, a nyomelem és a rost bevitele.  A szervezet nagy mennyiségű táplálék fogyasztása mellett is hiányt szenved bizonyos alapvető anyagokból.

Felmérések szerint a lakosság jelentős része súlyfelesleggel és az abból adódó problémákkal küszködik. Szaporodik az ún. életmódbetegségek előfordulása, mint a cukorbetegség, szívbetegség, keringési problémák, agyvérzés, magas vérnyomás.

 A túlsúlyos és elhízott emberek életminősége is rosszabb, mert a súlyfelesleg még betegség nélkül is megnehezíti a mindennapi életet.

Melyek azok a leggyakoribb betegségek és problémák, amelyeket az elhízás okoz vagy befolyásol?

  • Szív- és érrendszeri betegségek (koszorúér-betegség, szívinfarktus)
  • Magas vérnyomás
  • Cukorbetegség (felnőttkori, 2-es típusú)
  • Légzési elégtelenség
  • Ízületi panaszok (hát-, térd- és bokafájás)
  • Daganatok (elsősorban emésztőrendszeri)
  • Fáradtság
  • Izzadékonyság (és következményes bőrbetegségek)
  • Horkolás, stb.

 

Milyen haszonnal jár 10%-os súlyvesztés?

• 20–30%-os csökkenés az obezitással összefüggő mortalitásban
• 30–40%-os csökkenés a diabetesszel összefüggő mortalitásban
• 40–50%-os csökkenés az obezitással összefüggő rákhalálozásban
• 10 Hgmm-es csökkenés a szisztolés és diasztolés vérnyomásban
• Több mint 50%-os csökkenés a diabetes kialakulásában
(Forrás: prof. dr. Császár Albert Obezitás – nincs megoldás? c. cikkéből, mely az Orvostovábbképző Szemle januári számában olvasható.)