Csökkentsük a zsírfogyasztást!
A zsíroknak, amelyek zsírsavakból épülnek fel, számos funkciójuk van: ezek közé tartozik a zsírban oldódó vitaminok bélből való felszívódásának elősegítése, a gyermekkori fejlődés, a nemi hormonok termelődésének elősegítése és az anyagcsere szabályozása.
Vannak „hasznos” és „káros” zsiradékok. A hagyományos étrend szerint táplálkozó emberek legtöbbje túlzott mennyiségű rossz, ún. telített és túl kevés jó, azaz telítetlen zsiradékot fogyaszt. Míg a telített zsírok megemelik a vér koleszterin- szintjét, a telítetlenek csökkentik, vagy nem befolyásolják azt.
Legfontosabb növényi eredetű zsiradékunk a napraforgóolaj és az olívaolaj. Mind íz, mind tápanyagok szempontjából a hidegen sajtolt, finomítatlan olívaolaj a legjobb (extraszűz).
A mediterrán konyha zsír helyett olívaolajat használ, és ezekben az országokban jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek aránya. Az olívaolaj további előnyei: csökkenti a gyomorsavat, megelőzi a székrekedést, serkenti az epeműködést, és támogatja a csontozat fejlődését. Ha túl sok telített zsírsavat fogyasztunk, a szervezet elraktározza, ez pedig elhízáshoz vezet..
Kezeljük óvatosan a „light”, esetleg „lite” jelzőket. A redukált zsír nem azonos az alacsony zsírtartalommal. Sok ételnek bár csökkentett a zsírtartalma, mégis magas a kalóriaértéke. Vásárláskor nézzük meg a címkét a csomagoláson!
- 100 grammonként 20 g zsír nagy mennyiség,
- 100 grammonként 3 g pedig kevés.