Zöldség-, főzelékfélék és gyümölcsök

Magas sótartalmú tartósított készítmények, pl. sózott chips, sózott vajas pattogatott kukorica, sózott mogyoró, mandula, pisztácia, tökmag, zsírban sült burgonya, majonézes saláta, cukrozott befőttek, ivólevek, lekvárok helyett fogyasszunk

főzelék- és zöldségféléket. Legtöbb fajtájuk frissen vagy mirelit formában nyersen, párolva, főzve vagy salátának elkészítve fogyasztható: pl. cékla, fejes saláta, endívia, kelbimbó, káposztafélék, brokkoli, karalábé, karfiol, sárgarépa, petrezselyemgyökér, patisszon, uborka, paprika, paradicsom, sóska, spenót, retek, tökfélék, zöldbab, zöldborsó, hagyma stb

A zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás alapköveinek tekinthetők, ha azonban fogyni szeretnénk, a magas szénhidráttartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztását korlátozni kell!

Gyümölcsök közül szinte mindegyik ajánlott nyersen, salátának vagy kompótnak elkészítve: alma, körte, citrom, narancs, grapefruit, görögdinnye, meggy, valamint a rostokban igen gazdag egres, málna, ribizli, illetve a belőlük készült, nem cukrozott befőttek, friss gyümölcsből készült ivólevek, dió, natúr mogyoró, tökmag, napraforgó, mandula, pisztácia, mák, kókuszreszelék, gesztenye. Az aszalt gyümölcsök vásárlásánál legyünk óvatosak, olvassuk el a címkén, milyen tartósítószert tartalmaznak. Aszalásnál ugyanis gyakran használnak cukrot és ként. Fogyasszuk mértékkel a szárazhüvelyeseket, mint pl. a lencse, sárgaborsó, szárazbab, és a magas szénhidráttartalmú, friss vagy aszalt gyümölcsöket.