Kenyérfélék, pékáruk, gabona- és lisztfélék

A gabonafélékben az élelmi rostok a héjban és közvetlenül a héj alatt találhatók számos vitaminnal együtt. A búzakorpa tartalmazza mindazokat az anyagokat, amelyeket a finom fehér kenyérből a korszerű malomipari eljárás során kihagynak. Az élelmi rostok néhány kedvező élettani hatása: hosszabb ideig fenntartják a jóllakottság érzését, serkentik a bélműködést, megelőzik a székrekedéses problémákat, lassítják az emésztést, ezáltal meggátolják a vércukorszint gyors emelkedését.

A zabkorpa rendszeres fogyasztása 10-15 %-os szérumkoleszterin- csökkenést eredményezhet.

A rostanyagok megkötik a zsírmolekulákat és a szabad epesavakat is, így képesek csökkenteni a szervezet koleszterinszintjét.

 

 

Fehér kenyér, fehér pékáruk (kifli, zsemle), fehér liszt és az ebből készült többtojásos száraztészták, leveles-vajas tésztából készült péksütemények helyett válasszuk inkább a következőket:

  • magvakkal dúsított barna kenyerek, Bakonyi barna kenyér, rozskenyér, rozscipó, korpás zsemle, korpás kifli, korpás buci, Korpovit keksz
  • magas rosttartalmú, ún. roppanós kenyerek: Abonett, Wasa -kenyér, Fraser Crips
  • teljes kiőrlésű tönköly-, durum-, Graham liszt és az ezekből készült száraztészták (a durumtészta nem tartalmaz tojást)
  • barna rizs, köles, hajdina, árpagyöngy, amarant, bulgur
  • zab-, rozs- kukorica-, búzapehely, búzakorpa, zabkorpa, búzacsíra, natúr müzli.