Húsfélék, húskészítmények

Az alábbi élelmiszerek helyett:

  • sertésoldalas, dagadó, csülök, füstölt húsok
  • kolbászfélék, szalámifélék, zsíros felvágottak
  • belsőségek (szív, vese, máj, velő), húskenyér, kenőmájas
  • tartósított húskrémek, húskészítmények (pl. löncshús)
  • szárnyasok zsíros részei, hizlalt liba-, kacsahús, szárnyasok bőre
  • halak közül tenyésztett ponty, angolna, osztriga, olajos, szószos halkonzervek, rántott halak, halikra, kaviár

Fő fehérjeforrásaink a húsok és húskészítmények. Ez lehet csirke, pulyka, de akár marha- vagy sertéshús is, azonban kizárólag a sovány húsrészeket fogyasszuk!

 

válasszuk inkább a következőket:

  • sovány borjúhús, marhahús: bélszín, hátszín, lapocka
  • bárányhús
  • csirke, pulyka, comb, mell bőr nélkül
  • sertéskaraj, sertéscomb
  • vadhúsok
  • tengeri és édesvízi halak, tőkehal, tengeri lazac, lepényhal, nyelvhal, pisztráng, fogas, csuka, compó, makréla, lazac, tonhal, busa
  • hentesáruk közül: baromfi- és pulykafelvágott, fehérpecsenye, Zalahús, baromfipárizsi, baromfivirsli, pulykajava, sonkaszalámi, nyers és főtt sonka zsír nélkül, marha-, pulykasonka.