Húsfélék, húskészítmények
Az alábbi élelmiszerek helyett:
- sertésoldalas, dagadó, csülök, füstölt húsok
- kolbászfélék, szalámifélék, zsíros felvágottak
- belsőségek (szív, vese, máj, velő), húskenyér, kenőmájas
- tartósított húskrémek, húskészítmények (pl. löncshús)
- szárnyasok zsíros részei, hizlalt liba-, kacsahús, szárnyasok bőre
- halak közül tenyésztett ponty, angolna, osztriga, olajos, szószos halkonzervek, rántott halak, halikra, kaviár
Fő fehérjeforrásaink a húsok és húskészítmények. Ez lehet csirke, pulyka, de akár marha- vagy sertéshús is, azonban kizárólag a sovány húsrészeket fogyasszuk!
válasszuk inkább a következőket:
- sovány borjúhús, marhahús: bélszín, hátszín, lapocka
- bárányhús
- csirke, pulyka, comb, mell bőr nélkül
- sertéskaraj, sertéscomb
- vadhúsok
- tengeri és édesvízi halak, tőkehal, tengeri lazac, lepényhal, nyelvhal, pisztráng, fogas, csuka, compó, makréla, lazac, tonhal, busa
- hentesáruk közül: baromfi- és pulykafelvágott, fehérpecsenye, Zalahús, baromfipárizsi, baromfivirsli, pulykajava, sonkaszalámi, nyers és főtt sonka zsír nélkül, marha-, pulykasonka.