Az erősen finomított fehér kristálycukor helyett, amikor csak lehet, használjunk mesterséges édesítőszereket!
Nem szükséges teljesen száműzni étrendünkből az édességeket, de jó tudni, hogy a fehérrépa- vagy nádcukor pusztán energiát szolgáltat, ezen kívül biológiai értéke egyáltalán nincs.
A gyors energialöket ellenére semmi létfontosságú tápanyagot nem szolgáltat, ezek ugyanis kimosódnak a finomítás során. Innen ered az „üres kalória” kifejezés. Változatos és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett szénhidrátszükségletünket fedezni tudjuk zöldségekből, gyümölcsökből. A mesterséges édesítőszerek közös jellemzője, hogy energiatartalmuk nincs vagy elenyésző, viszont édesítő erejük többszöröse a kristálycukorénak. Legismertebbek közülük:
A szaharin 300-szor édesebb a cukornál. Igen olcsó. Nagy hátránya, ami miatt jogosan szorul egyre hátrább az édesítőszerek piacán egyrészt, hogy fémes mellékíze van, másrészt, hogy hőre, tehát főzésre, sütésre elbomlik.
A ciklamát 30-szor édesebb a cukornál, és íze sokkal jobban hasonlít a cukoréhoz. A második legolcsóbb édesítőszer. Nincs mellékíze, hőhatásra sem változtatja meg az ízét.
Az aceszulfám-K drágább a ciklamátnál, édesítőerejében és egyéb jellemzőiben megegyezik a ciklamáttal.
Az aszpartam összetettebb, mint az előzőek. Canderel néven kerül forgalomba. „Természetesnek” nevezett mesterséges édesítőszer. 300-szor édesebb a cukornál, és kiváló ízű. A mesterséges édesítőszerek nem azonosak az ún. cukorhelyettesítő, cukorpótló anyagokkal, Utóbbiak energiaértéke majdnem ugyanannyi, mint a cukoré. A por formában forgalomba hozott édesítőszerek vásárlásánál különös figyelemmel olvassuk el a címkét!