Egészséges táplálkozás
Milyen az egészséges táplálkozás? Táplálkozásunk egészséges vagy egészségtelen volta elsősorban azon múlik, milyen tápanyagokat milyen arányban veszünk magunkhoz nap mint nap. Könnyen előfordulhat, hogy míg az egyik tápanyagból túl sokat fogyasztunk, a másikból hiányt szenvedünk. „Mondd meg, mit eszel, hogyan eszel, és megmondom, ki vagy.” Ez a közmondás arra utal, hogy az elfogyasztott étel jellemzői egyúttal egyéni és társadalmi életünk minőségének jellemzőivé válhatnak.
Az egészséges étrend összeállításához praktikus módszer a táplálékpiramis.
Táplálékpiramis
Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás a helyes életmód fontos része.
Hozzásegít ahhoz, hogy a testsúly viszonylag állandó szinten maradjon, és biztosítja a szervezet számára az alapvető tápanyagokat. Akkor táplálkozunk változatosan és egészségesen, ha az alapvető tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok, élelmi rostok, vitaminok és a létfontosságú ásványi anyagok) megfelelő arányban és mennyiségben szerepelnek étrendünkben. Az egészséges étrend nemcsak az ételek változatosságát jelenti, hanem a növényi eredetű táplálékok arányának növelését és egyidejűleg a húsfélék csökkentését is. Ahhoz, hogy a szervezet hozzájusson minden szükséges ásványi anyaghoz és vitaminhoz, minél több alapanyagból kell összeválogatnunk étrendünket!
Az étkezésünket leginkább meghatározó élelmiszercsoport a piramis alján található. Szükségletünk felét-egyharmadát a kenyér-, péksütemény-, tészta- és gabonafélék, a burgonya, a rizs, a hüvelyesek (borsó, bab) fedezik. Energiánk legnagyobb részét keményítő bontásából nyerjük. A választott kenyérfélék lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készüljenek, mivel így értékes élelmi rostot és B-vitaminokat is juttatunk a szervezetbe.
A zöldség- és főzelékfélék szintén fontos szerepet játszanak táplálkozásunkban. Energiatartalmuk nem olyan jelentős, mint az előző csoporté, inkább ásványianyag-, élelmirost- és vitamintartalmuk előnyös. Nyersen és főtt formában is ajánlatos naponta legalább háromszor zöldségeket enni. Főétkezéshez minél többször válasszunk zöldséges leveseket, zöldséges köreteket.
Gyümölcsöket értékes gyümölcscukor-, vitamin- és rosttartalmuk miatt fogyasztunk. Nyári hónapokban hozzátartoznak mindennapjainkhoz, de télen is fontos, hogy legalább naponta egyszer illesszünk az étkezésünkbe gyümölcsöt.
A tej és tejtermékek (sajtok, túró, kefir, joghurt) nemcsak a gyerekeknek elengedhetetlenek. Fehérje- és ásványianyag- tartalmuk jelentős, naponta többször is fogyasszunk!
A húsok (baromfi, sertés, marha, hal), felvágottak, tojás talán legfontosabb fehérjeforrásaink. Főétkezéseink – a reggeli, ebéd, vacsora - mindig tartalmazzanak teljes értékű fehérjét tejtermékből, tojásból vagy húsféléből.
Zsiradékok: az élelmiszerek természetes módon tartalmaznak zsiradékot. Nem szükséges, hogy teljesen száműzzük őket étkezésünkből, hiszen ez a legmagasabb energiatartalmú tápanyagcsoport, és a zsírban oldódó vitaminok felszívódása, felhasználása miatt is fontosak.
Az édességek közkedvelt kiegészítői egy teljes értékű étkezésnek. Fogyasztásuk egészséges szervezetű emberek számára megfelelő mennyiségben szintén része a táplálkozásnak.
Tervezzük meg előre heti étrendünket! Első hallásra körülményesnek tűnik, de hamar fogjuk érzékelni, hogy mennyire megkönnyíti a bevásárlást. Megelőzhetünk vele olyan kellemetlen helyzeteket, hogy éppen az az alapanyag hiányzik ételünk elkészítéséhez, amire a legnagyobb szükségünk van.