Brokkolikrémleves – adagonként kb. 217 kcal; 12 g szénhidrát

Hozzávalók 2 személyre: 40 dkg brokkoli, 1 dl 10%-os főzőtejszín, 1 csapott evőkanál finomliszt, 1 leveskocka, 1 evőkanál margarin, só, őrölt szerecsendió, őrölt fehérbors.

A brokkolifejeket szétszedjük, a vastag szárakat levágjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és a margarinon megdinszteljük. Sóval, őrölt fehérborssal fűszerezzük. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, és puhára főzzük. Szűrőkanállal kiveszünk néhány brokkolirózsát, félretesszük, a többit botmixerrel pépesítjük. 1 dl tejszínben csomómentesre keverjük a lisztet, és a forrásban lévő leveshez öntjük, majd visszarakjuk az ép brokkolirózsákat.

Karfiolleves – adagonként kb. 118 kcal; 11 g szénhidrát

Hozzávalók 2 személyre: 40 dkg karfiol, 2 evőkanál 12%-os tejföl, 1 tk étkezési keményítő, só, bors, szerecsendió és petrezselyem. A rózsáira szedett karfiolt vízben főni tesszük. Fűszerezzük és puhára főzzük. A tejfölből és keményítőből habarást készítünk, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a forró leveshez, és újra felforraljuk.

Kelkáposztaleves – adagonként kb. 159 kcal; 23,3 g szénhidrát

Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg kelkáposzta, 1 közepes fej hagyma,1 gerezd fokhagyma, 1 kis szál sárgarépa, 5 dkg zellergumó, 1 közepes burgonya, 1 tk olívaolaj,1 babérlevél, 1 tk morzsolt majoránna, 1 tk őrölt kömény, 0,5 dl 10%-os főzőtejszín, só, bors.

Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát megpirítjuk (a fokhagymát kicsit később adjuk hozzá), bele tesszük a felkockázott sárgarépát és zellergumót, majd rászórjuk a fűszereket és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. A meghámozott burgonyát félbe vágva adjuk hozzá (ezzel fogjuk sűríteni a levest).  Fedő alatt, néha megkeverve pároljuk. Amikor a zöldség félig megpuhult, beleszórjuk a csíkokra vágott káposztát, és a vizet szükség szerint pótolva fedő alatt készre főzzük. A főtt burgonyát turmixoljuk, ezzel besűrítjük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tejszínt.

Tojásleves – adagonként kb. 158 kcal; 7,5 g szénhidrát

Hozzávalók 2 személyre: 2 tojás, 1 közepes vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott ek liszt, 1 ek olívaolaj, só, bors, pirospaprika, ecet, köménymag, babérlevél.

A hagymát forró olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a lisztet, pár percig együtt pirítjuk, majd pirospaprikát adunk hozzá, és felöntjük vízzel. Beletesszük a köménymagot és a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és fél óráig főzzük. Beleütjük a nyers tojásokat, további 10 percig főzzük. Ecettel ízesítjük.

Tippek:

Az levesek sűrítésénél részesítsük előnyben a kalória- és szénhidrátszegény technikákat!

Tejfölös habarás helyett tejes, natúr joghurtos vagy kefires habarást készítsünk.

Zsíros vagy olajos rántás helyett készítsünk száraz vagy diétás rántást, de lehet sűríteni az ételt saját anyagával is.

A száraz rántás zsiradék felhasználása nélkül készül. A lisztet állandó keverés mellett hagyományos, teflonbevonatú serpenyőben vagy zománcos lábasban a kívánt színűre pirítjuk. A tűzről lehúzva hideg vízzel csomómentesre keverjük, majd a sűrítendő ételhez öntjük. Nemcsak fogyókúránál, hanem diétás ételek elkészítésénél is használható ez a módszer.

A diétás rántás úgy készül, hogy a forró száraz rántásba utólag teszünk kevés zsiradékot, és felöntjük vízzel.

Sűrítés az étel saját áttört alapanyagával: a megfőtt zöldség, gyümölcs 30%-át turmixoljuk, és az étel többi részéhez keverjük. A hagyományos sűrítés így szükségtelenné válik, vagy

kisebb mennyiségben alkalmazzuk. Így a sűrített étel energia-, szénhidrát- és zsírtartalma, alacsonyabb lesz, és a főzelékekben érezhetjük a zöldségfélék eredeti aromáját.