Húsos ételek
Töltött csirkecomb bazsalikomos paradicsom-salátával - adagonként 362 kcal; 23,1 g szénhidrát (Ebből a saláta 112 kcal;13,7g szénhidrát - a hús 250 kcal; 9,4 g szénhidrát.)
Hozzávalók 2 személyre: 200 g csirkecomb lebőrözve, kicsontozva (1 db nagy, vagy 2 db kicsi), 100 g vegyes apróra vágott zöldség (pl. sárgarépa, zeller, kaliforniai paprika, de lehet brokkoli, petrezselyem, karalábé, borsó stb.), 50 g hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 1 főtt és egy nyers tojás, 1 púpozott ek zabpehely, só, bors, petrezselyemzöld. A salátához 400 g paradicsom, 100 g hagyma, 1 ek olívaolaj, 1 tk ecet, 1 kis csokor friss bazsalikom (vagy 1 púpozott tk szárított)
Elkészítés: A csirkecombot megmossuk, bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk. Fóliára fektetve enyhén klopfoljuk, mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Beáztatjuk a zabpelyhet. A hagymát és a fokhagymát olajon átfuttatjuk, hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket és „al dente” megpároljuk. (Nem kell szétfőzni.) Beletesszük a felvert tojást, az apróra vágott főtt tojást, a kinyomkodott zabpelyhet. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel, összekeverjük és ízesítjük. A kész töltelékkel megtöltjük az előkészített húst. (A munka menetét lsd a jobboldali fotókon.) A kész rudacskákat olajjal kikent tepsibe tesszük, lefedjük alufóliával és 40-45 percig pároljuk, majd a fóliát levéve 5-10 percig sütjük. (A levéből készíthetünk mártást.) A salátához összevágjuk a hozzávalókat, egy salátás tálba tesszük, hozzáadjuk az olajat, ecetet és a fűszereket. Összekeverjük. (Mozzarella sajttal gazdagíthatjuk.)
Csirkeragu nyers céklasalátával – adagonként kb 225 kcal; 14 g szénhidrát
Hozzávalók 2 személyre: 200 g csirkecomb 200 g vegyes zöldség, 20 g reszelt óvári sajt, zöldpetrezselyem, 200 g cékla, köménymag, ½ citrom leve, 1 teáskanál olaj, só, bors.
Elkészítés: A csirkehúst kockára vágjuk, és a megtisztított, vékony metéltre vágott zöldségekkel együtt teflon edényben megpirítjuk. Finomra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk és ízesítjük, majd forró vizet öntve alá, fedő alatt puhára pároljuk. Reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
A céklát megtisztítjuk, lereszeljük, köménymaggal, sóval, citromlével ízesítjük.
Töltött zeller - adagonként kb 232 kcal; 13 g szénhidrát
Hozzávalók 2 személyre: 200 g zellergumó (2 kis db) 100 g darált pulykahús, 2 ek búzacsíra, 2 teáskanál olívaolaj, 50 g vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl joghurt, 1 tojás, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítés: A két megtisztított zeller közepét kifúrjuk, A kikapart darabokat és a 2 zellert 3 percig sós vízben főzzük, majd kiszedjük. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kikapart zeller darabokat, villával összetörjük, belekeverjük a darált húst, a tojást és ízesítjük a tölteléket. Megtöltjük a 2 zellergumót, majd olajjal kikent tepsibe tesszük, és joghurttal leöntve előmelegített sütőben megsütjük.
Tippek, trükkök
Zöldséggel töltött csirkecombot/csirkemellet érdemes egyszerre többet készíteni, mert elősütés után lehet fagyasztani, így bármikor gyors ebédet, vagy vacsorát varázsolhatunk az asztalunkra.
A csirkecombot kicsontozzuk.
Előkészítjük a zöldségeket a töltelékhez.
A kész töltelék.
Megkönnyíti a munkát, ha a hús alá fóliát teszünk.
Cérnával összekötözzük. Biztonságosabb, mint a hústű, vagy fogvájó. (Sütés után a cérna egy darabban eltávolítható.)
1 db közepes combból 6 szeletet lehet vágni, így 2 fogyókúrázó személynek is elegendő.