Mangalica - megdőlt egy mítosz?
Az Országos Húsipari Kutatóintézet tanulmánya cáfolja azt a közkeletű vélekedést, hogy a mangalica fogyasztása megóvná az érrendszert. Sok gyártó előszeretettel hivatkozik a mangalica állítólagos előnyös zsírsavösszetételére. Sajnos, a tudományos bizonyítékok ezt nem támasztják alá.
A részletes eredményeket is tartalmazó közlés szerint "nincs alapjuk tehát azoknak a feltételezéseknek, melyek szerint a mangalica zsírja kedvezőbb zsírsavösszetételénél fogva könnyebben emészthető és egészségesebb, mint az intenzív fajtáké. Nem igaz az az állítás, hogy a mangalica zsírsavösszetétele ugyanolyan, mint a tengeri halaké. A mangalica húsa ugyanannyi koleszterint tartalmaz, mint az általánosan elterjedt hízósertés típusoké." A teljes beszámolót a Kutatóintézet honlapján olvashatják.
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapja. (www.mnsza.hu)